www.benshen.nl

Acupunctuur en menselijke ervaring


Benshen > Columns > Laat je praktijk groeien

Laat je praktijk groeien

Enige tijd geleden kwam ik op een website terecht van een Amerikaan die zich tot doel heeft gesteld om acupuncturisten te helpen hun praktijk zo snel mogelijk te laten groeien en bloeien. Voor dit doel stelt hij een gratis "e-book" ter beschikking met "integrity based tips". In ruil krijgt hij dan natuurlijk je e-mailadres en daarop stuurt hij dan ongeveer twee keer per week allerlei tips. Na twee weken heb ik vriendelijk bedankt voor verdere toezending, en die stopte dan ook keurig. De mailtjes bleken overigens wel te gaan over verdere diensten die hij aanbiedt, en die niet meer gratis zijn: een website-check voor 350 dollar, bijvoorbeeld.

Nou ben ik sinds enige tijd de fase voorbij dat ik me zorgen moest maken over het groeien van mijn praktijk, dus kon ik gewoon eens snuffelen in de tips. En inderdaad, een aantal ervan sprak me wel aan, en verschillende daarvan heb ik zelf (met iets minder 'drive', dat wel) uitgevoerd. Sommige andere heb ik geprobeerd, maar leverden niets op. En weer andere, brrrr. Huur een praktijkruimte op een toplocatie. Als mensen weten dat je dáár zit, denken ze vanzelf dat je wel fantastisch goed moet zijn! Verhoog je tarieven. Zelfde argument. Langzaam wordt zo duidelijk wat "integrity" hier betekent: je haalt geen vuile trucs uit, je doet je werk goed, en je gebruikt marketing, psychologie en wat er verder maar voor instrumenten bestaan om binnen de kortste keren zoveel mogelijk mensen jouw fantastische hulp te bieden en net zoveel geld te verdienen als een medisch specialist, want zeg nou zelf: dat ben je toch ook?!

Groeien zonder kunstmest

Nou moet ik zeggen dat ik een wat andere invulling van 'integriteit' heb. Wat minder opgeblazen zelfvertrouwen, wat minder 'groter, sneller, succesvoller'. Integriteit gaat wat mij betreft ook over de het bevorderen van integriteit bij je patiënt, wat iets anders is dan ze zo snel mogelijk weer van hun klachten afhelpen (zodat ze minstens vijf nieuwe patiënten naar je kunnen toesturen), of ze op een alternatieve manier te helpen hun gewone manier van leven voort te zetten. Dus hier zijn mijn "tips" voor een bloeiende praktijk zonder kunstmest.

 

 1. Zoek uit je patiëntenbestand van de afgelopen drie maanden eens vijf patiënten waarbij je het gevoel hebt dat je ze op een wezenlijke manier geholpen hebt. Wat was de verandering waarbij jouw hulp geholpen heeft? En welke elementen uit jouw 'behandeling' hebben daarbij vooral geholpen? Beantwoord deze vragen als een brainstorm, je wilt immers iets nieuws ontdekken.

 2. Welke kwaliteiten komen er in jouw werk naar voren - en kunnen vermoedelijk nog veel sterker naar voren komen? Schrijf dit eens op in de vorm van een "lijst met sterke kanten".

 3. Wat wil je zeker niet doen? Schrijf dit ook op - en schrijf er meteen bij wat je voor beter alternatief hebt.

 4. Besteed aandacht aan je eigen bewuste en onbewuste drijfveren om juist dit vak te kiezen (en als dat van toepassing is: om je succes als acupuncturist steeds weer te ondermijnen) - lees bijvoorbeeld "Liefde in Wonderland" (een boek door Riekje Boswijk - Hummel) over overdracht en tegenoverdracht in alternatieve hulpverleningsrelaties en volg een tijdlang (minstens een jaar) supervisie.

 5. Gooi al je folders waarin alleen maar staat: "acupunctuur werkt hartstikke goed bij alle klachten (zelfs de WHO zegt het)" weg en schrijf je eigen folder of folders waarin staat wat jíj te bieden hebt, en dat acupunctuur een fantastisch stuk gereedschap is wat je daarbij gebruikt.

 6. Datzelfde geldt natuurlijk voor je website.

 7. Volg minstens twee keer zoveel nascholing als verplicht is, dat maakt meteen dat je de vrijheid hebt om buiten de platgetreden paden te zoeken naar jouw specifieke belangstelling, zonder dat je in de problemen komt met je nascholingsverplichting - en: kijk ook eens over de grens.

 8. Lees alles wat je maar interessant lijkt, zelfs een duur boek verdient zichzelf al terug als je er één patiënt verder door kunt helpen.

 9. Stop met behandelen zogauw je merkt dat je je best gaat doen

 10. Ga nooit door met een behandeling alleen omdat je agenda (of je bankrekening) anders zo leeg is.

 11. Houd opruiming in je bezigheden: wat doe je alleen nog maar omdat je agenda (of je bankrekening) anders zo leeg is? Stoot die activiteiten af, dat geeft ruimte voor groei in wat je echt wilt.

 12. Accepteer dat het vijf tot tien jaar duurt voor je een volle eigen praktijk hebt opgebouwd. Daarna heb je nog tijd genoeg om je bezig te houden met vragen als: wachtlijst, samenwerken, specialiseren, enz. Groente die langzaam gegroeid is is lekkerder.

Twaalf lijkt me een aardig aantal. Een laatste tip: schrijf je eigen twaalf tips.


Koos van Kooten
december 2005

© Koos van Kooten, De Kraanvogel – Acupunctuur, 2003 – 2024