www.benshen.nl

Acupunctuur en menselijke ervaring


Benshen > Columns

Columns

Van begin 2003 tot eind 2007 schreef ik eens in de twee maanden een column in het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (N.V.A.), de Huang Ti. In 2019 ben ik daar weer mee begonnen (zie de column over weerzien).Bedoeld voor acupuncturisten en kruidengeneeskundigen, maar ook voor anderen leesbaar, vermoed en hoop ik. Gezien het karakter van een column is de toon vaak wat luchtiger dan verder in deze website, dus wellicht is dat een verademing. En zo niet, dan klik je gewoon weer verder. 
Als je niet ze niet eerder gelezen hebt is het misschien een goed idee om bij de eerste te beginnen. Je kunt van daaruit steeds doorklikken naar de volgende.

 


 

februari 2020

Geduld

Over de waarde van geduld tijdens een traject met acupunctuur. Veel veranderingen hebben tijd nodig. Toch gaan ze niet vanzelf. Aandacht is ook belangrijk!


november 2019

Nee zeggen

Als hulpverlener wil je graag voor anderen klaar staan. Nee zeggen is dan niet vanzelfsprekend. Het kan grote voordelen hebben om dat wel te kunnen!


oktober 2019

Weerzien

Na 12 jaar een nieuwe column. Over weerzien: weerzien met oude bekenden, weerzien met mijn jongere ik. En weerzien met pijnlijke ervaringen, en hoe je daarin mensen als hulpverlener kunt (leren)…


december 2007

Afscheid

Afscheid nemen na een serie behandelingen. Hoe gaat dat, en wat roept dat op? Tevens de afscheidscolumn voor de Huang Ti.


oktober 2007

Zonder juiste diagnose geen juiste behandeling

Zonder juiste diagnose geen juiste behandeling. En als je nu een tijdlang een echt verkeerde diagnose hanteert?


augustus 2007

Inshallah

Wij maken mensen beter. Toch? Daar denken velen gelukkig heel anders over. Over het belang 'inshallah', 'als god het wil'.


juni 2007

Wachtlijst als behandeling

Een wachtlijst blijkt soms ook heel goed te werken als behandeling. Of is soms vooral het 'juiste moment' verstreken? Hangt ervan af of je het verdwijnen van de klacht als belangrijkste effect van een…


april 2007

Wetenschap vs. Weten

Je hebt 'wetenschap' en je hebt 'weten'. Je hebt ook 'evidence based' en 'experience based'. Hopelijk binnenkort een heel nieuwe website met ervaringen van ervaren acupuncturisten met hun patiënten.…


februari 2007

Werkt acupunctuur?

Werkt acupunctuur? Betere vraag is volgens mij: wanneer werkt het wel en wanneer niet?


december 2006

Tevredenheid

Is tevredenheid een maat voor kwaliteit van behandeling?


december 2006

Depressie

Wat is zinvol bij 'depressie': veel licht tegenover de duisternis plaatsen of kan het ook anders?


oktober 2006

Punten kiezen

Hoe kiest u uw punten? Voor een bepaalde klacht altijd dezelfde punten (foei!), bij een bepaald patroon specifieke punten, of kan het nóg subtieler?


augustus 2006

Verwachtingen

Patiënt en behandelaar hebben verwachtingen van elkaar. Vaak luistert het nogal nauw. Over manieren waarop het mis kan gaan, en hoe het dan soms toch weer goed komt.


juni 2006

Vereniging tegen Kwakzalverij

Wat gebeurt er als alternatieve behandelaars en een bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij in discussie gaan?


april 2006

Wetenschapsquiz

Een heuse "wetenschapsquiz", maar dan met vragen die de verbeelding prikkelen - dat hoop ik dan tenminste.


februari 2006

Overtuigingen moeten het ontgelden

Na drie jaar "Zeker weten?" tijd voor een terugblik. Welke overtuigingen moesten het de afgelopen jaren het meest ontgelden? Misschien de opmaat om eens te gaan schrijven over waar ik wèl in geloof.


december 2005

Laat je praktijk groeien

Hoe zorg je dat je praktijk groeit? Een Amerikaan heeft een bedrijf opgericht om acupuncturisten daarbij te helpen (tegen forse betaling, natuurlijk). Deze column is helemaal gratis, met twaalf tips.


oktober 2005

Wortel

De meeste acupuncturisten weten dat je je in een behandeling (ook) moet richten op de 'wortel', niet alleen op de 'tak'. Wat is dat eigenlijk, en bestaat er zoiets als de 'wortel der wortels'?


augustus 2005

Gesjoemel

Over 'gesjoemel' door alternatieve behandelaars. Wat mag er allemaal onder 'consult acupunctuur' worden verstaan en wat niet meer? En wie bepaalt dat eigenlijk?


juni 2005

Doormeet-apparaten

Wat kunnen apparaten (om je 'door te meten', zoals bij electro-acupunctuur) betekenen, en dan vooral voor de relatie tussen behandelaar en hulpvrager?


april 2005

Intentie

Over het belang van intentie bij een behandeling. Wat wil je bereiken: klachtenvermindering, patronen doorbreken, of mag het ook nog een onsje meer zijn? Met een aantal muzikale associaties.


februari 2005

Wondermiddel

Bu Nao Gao: een Chinese kruidenformule als wondermiddel tegen ALS - amyotrofische lateraalsclerose, één van de naarste ziektes die er is - kan dat? In Amerika is iemand die daar veel geld aan…


december 2004

Pijn

Is de lichamelijke afwijking de 'oorzaak' van de pijn of zijn er andere factoren misschien wel veel belangrijker?


oktober 2004

Favoriete kruidenformules

Over het belang van favoriete kruidenformules en hoe dat in de loop van de jaren kan veranderen.


augustus 2004

Ontwikkelingsweg

Over de ontwikkelingsweg die je (en in dit geval dus ik) als acupuncturist bent gegaan, aan de hand van enkele volgens mij betekenisvolle vragen.


juni 2004

Stagiair(e)s

Waarom ik het leuk vind om stagiair(e)s in de praktijk mee te laten lopen, aan de hand van enkele tegenwerpingen die je daarbij zou kunnen hebben.


april 2004

Placebo-effect

Eventuele successen van alternatieve geneeswijzen zijn uitsluitend gebaseerd op het 'placebo-effect' (zeggen anti-kwakzalvers). Leve het placebo-effect!


februari 2004

Stagnatie

Stagnatie is fijn. Nou is stagnatie doorgaans helemaal niet fijn, maar het is ook geen 'ziekte' die je even verhelpt. Wat heeft stagnatie te bieden?


december 2003

Leegte

Leegte bestaat niet. Een leuke dubbele ontkenning. Over het gevaar van een diagnose van 'Leegte'. Want: hoe ontstaat 'Leegte'? en: Wat is het nut van die term?


oktober 2003

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een consult

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een consult? Aan de oppervlakte is dat meestal wel redelijk duidelijk. Maar daaronder? Een column over wat zich in de ervaringswereld allemaal kan afspelen tussen…


augustus 2003

Flexibiliteit en creativiteit

Deze formule nooit gebruiken bij afwezigheid van koorts. En wat als je nu precies deze formule voor iemand wilt gebruiken, terwijl de betreffende persoon nog nooit koorts heeft gehad? Een column over…


juni 2003

Oorzaak

Wat is de oorzaak van ziekte? En wat is dan de oplossing. Wie zou dat nou niet willen weten? Tja, ik dus. Hier lees je er meer over.


april 2003

Hoe werkt acupunctuur

Hoe werkt acupunctuur? Er zijn nogal wat antwoorden mogelijk. Een zoektocht naar "het antwoord". Wat hebben endorfinen met hooikoorts te maken? (dit is dan ook een heel foute vraag).


februari 2003

Geschiedenis van de acupunctuur

Geschiedenis van de acupunctuur? Het hangt er maar van af wat je daar mee wilt bewijzen. Waren de oude Chinezen net zo wetenschappelijk als wij denken te zijn, of lag het misschien een beetje anders.…


© Koos van Kooten, De Kraanvogel – Acupunctuur, 2003 – 2023