www.benshen.nl

Acupunctuur en menselijke ervaring


Benshen > Artikelen > Hulpverlening > Ontmoeting

Ontmoeting

In 2018 verscheen in vier afleveringen een serie artikelen van Koos van Kooten in de Huang Ti, het ledentijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Hieronder staan alle vier artikelen. Onderaan elk artikel kunt u verder klikken naar het volgende (en vorige) artikel. Als u de gehele serie liever als pdf (inclusief foto's en mooie opmaak, zoals verschenen in de Huang Ti) wilt lezen kan dat hier.

Ontmoeting (deel 1)

Voor een goede acupunctuurbehandeling is meer nodig dan een goede diagnose en een goed behandelplan. In dit eerste deel aandacht voor andere aspecten van de werkelijkheid dan 'objectief enkelvoud'.


Ontmoeting (deel 2)

In dit deel presenteer ik een model voor interactie tussen hulpvrager en hulpverlener. In een ontmoeting wisselen hulpvrager en hulpverlener op verschillende niveaus informatie uit. Eén niveau is het niveau van klacht naar diagnose en behandeling. Andere niveaus hebben minstens zoveel invloed op het welslagen van een behandeling.


Ontmoeting (deel 3)

In communicatie kan het ook behoorlijk mis gaan. Met name als de hulpverlener zich niet bewust is van eigen behoeften en patronen kunnen deze op allerlei momenten de communicatie op zijn kop zetten.


Ontmoeting (deel 4)

Het is mogelijk om steeds meer bewustzijn en keuzevrijheid te ontwikkelen binnen je werk als hulpverlener. In dit artikel staat beschreven welke stappen hierin belangrijk zijn.


© Koos van Kooten, De Kraanvogel – Acupunctuur, 2003 – 2024